Марш за правосъдие

На 14-ти юни 2013 г. премиерът Пламен Орешарски предложи, а 42-то Народно събрание избра Делян Славчев Пеевски за председател на ДАНС.

Политическа грешка на тогавашната власт, която предизвика безпрецедентния в историята на България граждански протест #ДАНСwithme.

Днес, 4 години по-късно, отново сме там, където започнахме тогава. Прав е Яне Сандански с неговото: „Да живееш значи да се бориш, робът – за свобода, а свободният – за съвършенство.“

И ако днес свободата ни зависи от това да се изборим за адекватни и справедливи закони, то доброто им прилагане от подготвени и независими съдии ще е равносилно на постигане на съвършенство. Което ще е възможно само в условията на добро правосъдие. Каквото засега още нямаме.

Не сте съгласни?

Ок, но защо тогава едни мутри продължават да издевателстват над хората по улиците, докато други се стрелят за наркоместа? Защо никой не може да бъде сигурен, че няма да му откраднат фирмата или апартамента? Че ще оберат и изнасилят баба му на село? Или убият детето му в училище?

И все никой никога да не е отговорен, а преписките да се влачат с години?

За намесата на прокуратурата в политиката и бизнеса няма и да споменавам – това всеки ден го гледаме по телевизора. Докато текат хвалби за справяне с контрабандата, корупцията и оперативно интересните лица. Но някак странно няма осъдителни присъди и пак се връщаме на темата за мутрите по улиците, кражбите от обществени поръчки и поредното нескопосано обвинение, което съдът за сетен път връща на подопечните на Цацаров.

За вас не знам, но аз едва издържам. И утре ще го покажа, отивайки на Марша за правосъдие. Организира се от сдружение Инициатива „Правосъдие за всеки“, а шествия освен в София ще има още във Варна, Пловдив и Сливен.

Какво постигаме с това ли?

Показваме, че ни пука за имунната система на държавността и националната ни сигурност. И че подкрепяме последните ѝ публични защитници, един от които е съдия Лозан Панов. Че не приемаме опорките, как всичко било едва ли не личностен конфликт само между него и Цацаров. Че залогът е огромен и загубим ли тази битка, губим и България. А враговете ѝ ще са спечелили буквално всичко.

Така че, ако ви пука, елате и вие. Елате на марша за правосъдие!

София – 18:30 пред Съдебната палата

Варна – 18:00 пред Окръжния съд

Пловдив –  18:30 пред Общината

Сливен – 18:30 пред Стария бряст

 

Снимка – от Фейсбук страницата на Инициатива „Правосъдие за всеки“