Иновативността като източник на повече работа, бизнес и по-добър живот

Днес бях на събитието Innovation Explorer 2017. Нормално, знаете, че професионално се занимавам с иновативност, изобретателност и въобще всички аспекти на интелектуалната собственост.

Отидох и защото смятам, че иновативността е средството, с което можем да догоним, а защо не и да задминем други общества и държави, към които в момента изнасяме предимно емигранти.

Не останах разочарован, видяното и чутото напълно се вписва във визията ми за една по-благополучна България.

Имаме проблеми с трафика по улиците си?

Да, но защо гледаме само наляво и надясно, щом можем да гледаме надолу и нагоре? Имаме толкова много пространство, което не оползотворяваме. Какво да правим с него? Да дадем думата на изобретателите на модерни транспортни решения!

Имаме много хора, особено в по-малките населени места, които нямат достъп до здравеопазване и медицинска грижа. Да, вярно е, но какво да правим? Да строим още болници? Или да поискаме мнението на изобретателите в полето на електронното здравеопазване? Твърдо заставам за второто!

Звучи ви като научна фантастика? Но нали само преди 15 години точно така звучеше прогнозата, че скоро ще се разхождаме с по един суперкомпютър в джоба си. Какво, ако не това, са смартфоните, които днес почти всеки носи в джоба си?

Има ли място иновативността в държавната политика? Определено да!

Как следва да изглежда тя?

Сещам се за следните примери:

1) По-лесен и преди всичко електронен достъп до бази данни с изобретения и полезни модели, така че всеки да може да си направи проучване за новост. Също така трябва да се заложи на прозрачни процедури при заявка и регистрация, многоезичност на администрацията в тази област, както и на бързи механизми за защитата на нашия интелектуален капитал. Така ще бъдем в състояние по-лесно и удобно да популяризираме българските изобретения, полезни модели, промишлени дизайни и търговски марки извън страната, за да създадем по-добри предпоставки  за привличане на още чуждестранни инвеститори и повече свеж капитал в страната.

2) Въвеждане на ускорени (“fast-track“) процедури, при които крайният срок за административно произнасяне е пряко обвързан от плащането на по-висока такса. Това работи добре при издаването на документи за самоличност и може да се пренесе и в други сфери. Освен, че ще доведе до по-бързо и качествено обслужване на бизнеса и гражданите, този механизъм е доказано антикорупционно средство, защото насочва всякакви плащания директно към държавния бюджет.

3) Реформирано правосъдие, което да създава доверие у всички иновативни хора у нас, че трудът им няма да отиде нахалост. Нито че разработките им ще бъдат откраднати в процеса на заявяване, нито че търсейки защита срещу нарушители, ще им се налага да се мотаят в съдилищата години наред.

Изпълнението на горното ще гарантира не само повече иновации и по-добра бизнес среда, но и повече работни места за хората у нас. Поради което е част от програмата, която ще осъществявам, като бъда избран в следващия парламент.

Имате още или различни идеи? Споделете ми ги – използвайте бутоните към някой от социалните ми профили или ми пишете на emil (at) emilagerogiev.eu!